White Glove OT Logo
OT Licensing

Dysphagia Credentials for OTs: California's Approval and Elsewhere

California is the state with a formal approval for OTs working in swallowing: 45 contact hours, 240 supervised hours, and limits on the OT's role in instrumental studies. Elsewhere, swallowing work generally rests on your license and documented competence. Here are the registration and training requirements, not clinical guidance.

← Back to Blog
4 min read · by White Glove OT
An occupational therapist setting up adaptive feeding utensils and cups on a hospital tray table.

California requires board approval before an OT performs swallowing assessment, evaluation or intervention: 45 contact hours in set subjects and 240 supervised hours within the past five years, and the OT may not perform invasive parts of instrumental studies. In most other states, swallowing work rests on the OT license and documented competence.

California is the state that requires a separate board approval before an OT performs swallowing assessment, evaluation or intervention. In most other states, feeding, eating and swallowing fall under the OT license and the practice act, with competence documented by training rather than a separate state credential. What follows covers the registration and training requirements only; it is not clinical guidance.

What does California require?

Under 16 CCR § 4153, swallowing assessment, evaluation or intervention "may be performed only when an occupational therapist has demonstrated to the Board" that they meet two requirements:

  • Education: 45 contact hours covering the anatomy, physiology and neurophysiology of the head and neck with a focus on the aerodigestive tract; the effect of pathology on those structures, including medical interventions and nutritional intake methods; and interventions to improve pharyngeal swallowing function.
  • Training: 240 hours of supervised on-the-job training, clinical internship or affiliation in swallowing, paid or voluntary.

While completing the training, an OT may practice swallowing work under the supervision of an OT already approved in the area, "a speech language pathologist with expertise in this area, or a physician and surgeon." Unlike California's hand therapy and modality approvals, the swallowing rule has no CHT-style shortcut; the hours are the route.

How does California limit the OT's role in instrumental studies?

The same rule sets a boundary: in instrumental evaluations, the OT's role "is to observe structure and function of the swallowing mechanism in order to assess swallowing capability and determine swallowing interventions," and the OT "may not perform the physically invasive components of the instrumental evaluation." An approved OT may provide "only those swallowing assessment, evaluation or intervention services" they are competent to perform.

Which courses and supervision count?

California's general advanced practice rule (16 CCR § 4154) controls the details:

  • Courses can come from programs accredited by ACOTE, by the physical therapy accreditor, or by the Council on Academic Accreditation in Audiology and Speech-Language Pathology, from board-approved providers, or from other providers if you document that the content meets the subject requirements.
  • Supervised training needs a written agreement, signed and dated by you and the supervisor before the hours begin, and the supervisor must be available in person or by telecommunication.
  • Education and training must be completed within the five years before you apply.

You apply on the board's swallowing form (Form APS) with course certificates, syllabi for non-approved courses, instructor credentials and supervisor-signed verification of hours. An application not completed within six months of receipt or a deficiency notice is deemed abandoned (16 CCR § 4155).

Is there a credential that works in every state?

Not one that substitutes for a state license or a state approval. National certificates and specialty courses can document competence, but where a state requires board approval, as California does, only that approval satisfies it. Where a state has no separate approval, keep a file with your coursework, supervised experience and competency sign-offs, since boards and employers may ask for it.

Can you use a California approval somewhere else, or the reverse?

No transfer runs either way. California's approval is tied to the California license, and California is not an OT Compact member, so OTs working there need a California license and, for swallowing, the approval. Coursework and supervised hours completed elsewhere can count toward it if they meet the rule and fall within the five-year window. In compact states, a privilege holder follows the remote state's laws and rules (OT Compact, Section 4.C), so check that state's practice act before treating.

How should an OT moving to California plan it?

  1. Apply for the California license first; the approval sits on top of it, and California's out-of-state fingerprint clearance alone can take 6 to 8 weeks.
  2. Count your swallowing coursework from the last five years against the three subject areas, and find the gap.
  3. Arrange supervised hours with a qualified supervisor, and sign the written agreement before the first hour counts.
  4. Collect certificates, syllabi and the supervisor's signed verification as you go, not at the end.
  5. Until approved, keep swallowing work within the supervised-training arrangement the rule allows.

How do we help?

We do not provide or certify swallowing training. We check your coursework and supervised hours against § 4153, assemble the evidence and file the approval through our California Advanced Practice Approval ($349 per area), usually alongside a Full State License Application for OTs new to California. Board fees are separate. Read more in California's advanced practice approvals and getting a California OT license, or see the California page.

Common questions

Do OTs need a separate credential for dysphagia?
In California, yes: board approval under 16 CCR § 4153. Most other states have no separate approval, and swallowing work falls under the OT license with documented competence.
How many hours does California require for swallowing approval?
45 contact hours in the listed subjects and 240 hours of supervised training, completed within the five years before you apply.
Does a CHT or other certificate replace California's swallowing hours?
No. California's hand therapy and modality rules accept a current CHT, but the swallowing rule has no equivalent shortcut.
Who can supervise my swallowing training in California?
An OT approved in swallowing, a speech-language pathologist with expertise in the area, or a physician and surgeon, under a written agreement signed before the hours begin.

Need Help with Your Application?

We handle the OT licensing process end-to-end — eligibility screening, documents, board follow-ups, and tracking.

Get Started

The fastest way is to call. If you prefer, you can book online below.

817-518-1747
or

Book Online

Share your details and preferred availability.