
A pediatric OT needs the same state OT license as any other OT, plus whatever the setting adds. Some states require a school credential from the education department, as New Jersey does for preschool through grade 12, some require child abuse training at renewal, and federal IDEA rules discourage schools from relying on waived or emergency licenses.
Start with the state OT license, then add whatever your setting requires. For a pediatric OT, that second layer is where moves go wrong: a school district may need an education department credential on top of the license, some states require child abuse training for every renewal, and federal special education rules limit what a district can accept. None of it replaces the license, and none of it transfers automatically.
Does a pediatric OT need a different license?
No. States license OTs and OTAs, not pediatric OTs. You apply by endorsement if you are licensed elsewhere, or through the compact if your home state and the new state both issue privileges (ten states did as of October 2026). Pediatric practice follows the same practice act as every other setting. See OT license by endorsement.
Will a school district need more than the license?
In some states, yes, and it comes from a different agency. New Jersey is the clearest example: its Department of Education says the School Occupational Therapist endorsement "is required for service as an occupational therapist in preschool through grade 12." To be eligible you need a bachelor's degree, completion of an OT program from an approved school, and "a currently valid occupational therapist license issued by the New Jersey Occupational Therapy Advisory Council." In other words, the New Jersey license comes first, and the school credential is a second application to a second agency. See New Jersey's school OT endorsement and Wisconsin's school OT license.
Many states have no separate school credential for OTs, and the state license is enough. The only reliable way to know is to check both the OT board and the state education department before accepting a school contract. Our broader guide is school-based OT credentials beyond the state license.
Can a school rely on a temporary license?
This is a federal question as much as a state one. Under the IDEA regulations, each state education agency must set qualifications for related services personnel that are "consistent with any State-approved or State-recognized certification, licensing, registration, or other comparable requirements," and that ensure those personnel "have not had certification or licensure requirements waived on an emergency, temporary, or provisional basis" (34 C.F.R. § 300.156(b)). Occupational therapy is listed among IDEA's related services (34 C.F.R. § 300.34(a)). How each state applies that to a specific temporary OT license is a state question, but a district may be cautious about starting you on anything less than a full credential. Plan the start date around the full license.
Which training requirements are specific to working with children?
Some states require child-focused training as a condition of licensure or renewal for all OTs, not only pediatric ones. Pennsylvania requires at least 2 of the 24 continued competency hours each biennium to cover child abuse recognition and reporting, and it is the one requirement not waived in the first biennium after licensure (49 Pa. Code § 42.53). Districts and early intervention programs may add their own clearances, such as background checks run for the employer, which are separate from the board's fingerprinting.
Mandatory reporter duties change at the state line too. The rules on who must report, to whom and how quickly are set by each state's law. Learn the new state's before your first session.
What about OTAs in pediatric settings?
OTAs carry school and early intervention caseloads in many states, and supervision rules are where moves trip up. Each state sets its own supervision requirements, and under the compact an OTA practicing on a privilege "shall be supervised by an Occupational Therapist licensed or holding a Compact Privilege in that Remote State" (OT Compact, Section 4.D). A district that contracts you as an OTA needs a supervising OT who is authorized in that state. See OTA supervision rules that trip up a move.
Does telehealth with families cross state lines?
It can. The client's location decides which state's authority you need, so a family that moves, or a child who spends summers with a parent in another state, can take a session outside your license. Confirm location at each session. See telehealth for OTs across state lines.
What does a pediatric move checklist look like?
- State OT or OTA license by endorsement, or a compact privilege if both states issue them.
- School credential from the education department, if the state requires one for your setting.
- State-required training, such as Pennsylvania's child abuse hours.
- Employer clearances, which the district or agency usually runs separately.
- OTA supervision arrangements, in writing, before the first session.
How do we help pediatric OTs?
We file the license ($599 per state for OTs, $499 for OTAs by endorsement) and, where a state requires it, the school credential through our School Credential Add-On ($249 per state), so both are moving at once. State and education department fees are separate. Each state's requirements are in our license index.
Common questions
- Is there a separate license for pediatric OTs?
- No. States license OTs and OTAs, not specialties. Pediatric settings may add requirements, such as a school credential from the education department.
- Do I need a school certificate to work as an OT in New Jersey schools?
- Yes. New Jersey's Department of Education requires the School Occupational Therapist endorsement for preschool through grade 12, and a valid New Jersey OT license is a prerequisite.
- Can I start a school contract on a temporary OT license?
- It depends on the state, but federal IDEA rules require related services personnel not to have licensure requirements waived on an emergency, temporary or provisional basis, so districts may want the full license.
- Do OTAs in schools need a supervising OT licensed in the same state?
- Yes in practice. Each state sets supervision rules, and under the compact an OTA on a privilege must be supervised by an OT licensed or holding a privilege in that state.
Need Help with Your Application?
We handle the OT licensing process end-to-end — eligibility screening, documents, board follow-ups, and tracking.
